• 0(537) 486 47 51
  • dytseymatasin@gmail.com
  • Mustafa Kemal, Mahall Ankara, Dumlupınar Blv. No:274/2 C2 Blok, Kat:9, Daire:59, 06530 Çankaya/Ankara

Hangi Ekmek Daha Sağlıklı? Hangi Ekmeği Tüketmeliyim?

Hangi Ekmek Daha Sağlıklı? Hangi Ekmeği Tüketmeliyim?
30 Mar 21

Hangi Ekmek Daha Sağlıklı? Hangi Ekmeği Tüketmeliyim?

Diyet yapmaya başlarken ilk düşündüğümüz şeylerden birisi de beyaz ekmeği hayatımızdan çıkarmak oluyor. Danışanlarım bana sıklıkla “Hocam hangi ekmeği yemem gerekiyor?” diye soruyorlar. Aslında bu soruya herkesi kapsayıcı tek bir cevap vermemek gerekir. Gelin bu yazımızda ekmek türlerine biraz daha detaylı bakalım.

               Beyaz ekmek: Halk arasında en sık tükettiğimiz ekmek diyebiliriz. Peki diyetlerde neden genellikle beyaz ekmek tüketilmez? Beyaz ekmeğin üretim sürecinde kullanılan beyaz unun elde edilmesi için buğday tanesinin rüşeym ve kepek kısmı çıkarılmaktadır. Bu süreçte esmer rengini kaybederken aynı zamanda besin öğesi kaybı olur. Buğday, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu B grubu vitaminleri içermektedir ve beyaz ekmekte miktarı azdır. Yani beyaz ekmek tüketirken vücudumuza fayda sağlamayız. Yine unun beyazlatılması sürecinde biraz lif kaybı da olacaktır. Bu sebeple beyaz ekmek kan şekerimizi daha hızlı yükseltir ve bizi daha kısa süre tok tutar. Ama bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarında ve bazı minerallerin eksikliklerinde beyaz ekmek tüketimi tercih edilebilir.

               Tam buğday ekmeği: Tam buğday unu üretimi için buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi eklenmez veya faydası azalmaz. Bu sebeple hem daha yavaş kan şekerini yükseltir, daha uzun süre tok tutar, beyaz ekmeğe göre daha fazla vitamin içerir ve lif içeriği de daha fazla olduğundan bağırsak sağlığını geliştirir. Tam buğday, çavdar ve kepekli ekmek gibi lif miktarı beyaz ekmeğe göre daha fazla olan ekmekler özellikle kabızlık problemi olan kişilerde tercih edilebilir.

Kepekli ekmek: Dış kepeği ayrılmış ancak iç kepeği ayrılmamış undan elde edilen mayalı ekmek beyaz ekmeğe göre daha besleyicidir. Yine lif miktarı daha yüksek olduğu için bağırsakları destekler, kan şekerini daha yavaş yükseltir.

Çavdar ekmeği: Çavdar, buğdaya göre kepek ve rüşeym kısımları birbirinden zor ayrılan bir tahıldır, un haline gelirken bütünlüğünü korur. Çavdar ekmeği kan şekerini hızlı yükseltmez, kolesterol seviyesinin yükselmesini önler. Özellikle diyabet hastaları, insülin direnci olan bireyler diyetisyeninin kontrolünde tüketebilir. Kalp üzerine olumlu etkileri bulunmaktadır.

Ruşeymli ekmek: Ruşeym, buğdayın iç tabakası, yani filizlendiği yerdir. Buğday tanesinin gelişimini sağlayan bu kesim beyaz un elde edilirken undan ayrılır. Bu sebeple pek çok besleyici öğe de ekmekten uzaklaştırılmış olur. Ancak ruşeym katılarak elde edilen ekmek A,E, B grubu vitaminleri, çinko ve krom gibi vitamin ve mineraller açısından zengindir.

Siyez ekmeği: İçerisinde zengin protein ve karotenoid bulunduran siyez buğdayı Kastamonu bölgesinde yoğun olarak yetiştirilmektedir. Lif içeriği ile yine kan şekerini daha yavaş yükseltir. Son yıllarda kullanımı gittikçe yaygınlaşan siyez unu diğer buğday türlerinden elde edilen unlara göre daha düşük oranda gluten içerir. Ancak bu oran çölyak hastaları için uygun olmayabilir, her hastanın gluten toleransı farklı olabilir. 

Yukarıda bahsettiğimiz ekmekler gluten içeren ekmeklerdi. Gluten hassasiyeti veya çölyak hastalığı olmayan kişilerin bu ekmekleri tüketmelerinde bir sakınca yoktur. Gelelim glutensiz ekmek türlerine…

Glutensiz undan ekmekler: Çölyak hastalarında güvenle kullanılması açısından çok önemli ve değerli bir ekmektir. Sindirim sisteminde şişkinlik, bağırsak sıkıntıları hisseden kişiler bu ekmeği kullanarak doktora başvurmadan önce de gluten intoleransları olup olmadığını deneyebilirler. Beyaz veya esmer glutensiz ekmekler bulmak mümkündür.

Mısır ekmeği: Mısır ekmeği doğal olarak gluten içermeyen bir ekmektir. Ancak gluten hassasiyeti olan / çölyak hastası kişiler gluten içeren ekmeklerle aynı fırında pişmiş mısır ekmeklerini çapraz bulaş ihtimalinden dolayı yine de tüketmemelidir. Mısır içerisinde vitamin, mineral ve lifler içerir.

Karabuğday ekmeği: Karabuğday ekmeğinin en önemli özelliği gluten içermemesidir. Bu sayede gluten hassasiyeti olan bireyler rahatlıkla tüketebilir. Diğer ekmekler gibi bağırsak dostudur. Aynı zamanda kan şekerini hızlı yükseltmez ve kolesterole iyi gelir. İçeriği antioksidan ve lif bakımından zengindir.

Ekmek tercihinizi yaparken varsa hastalıklarınızı, vitamin-mineral eksikliklerinizi ve bağırsak sağlığınızı göz önünde bulundurabilirsiniz. Birbirinden farklı ekmekleri tüketmesinde sakınca olmayan kişiler ara ara ekmek türünü de değiştirerek farklı farklı ekmeklerden faydalanabilirler. Eğer kendiniz için en faydalı olanın hangisi olduğuna karar veremiyor, gluten hassasiyetiniz olabileceğini düşünüyor veya daha sağlıklı beslenmek için danışmanlık almayı düşünüyorsanız telefon numaram veya WhatsApp hattım üzerinden bana ulaşabilirsiniz.