• 0(537) 486 47 51
  • dytseymatasin@gmail.com
  • Mustafa Kemal, Mahall Ankara, Dumlupınar Blv. No:274/2 C2 Blok, Kat:9, Daire:59, 06530 Çankaya/Ankara

D Vitamininin Faydaları ve Zayıflama Üzerine Etkisi

D Vitamininin Faydaları ve Zayıflama Üzerine Etkisi
30 Mar 21

D Vitamininin Faydaları ve Zayıflama Üzerine Etkisi

İnsan sağlığı konusunda vitamin ve minerallerin yeri oldukça önemlidir. Kilo verme sürecinde de bu vitamin ve minerallerin vücutta ideal seviyelerde bulunmaları bu süreci destekleyebilir.  Günümüze sosyal medyanın da etkisi ile kilo vermeyi kolaylaştıracağı söylenen birçok gıda takviyesi var. Peki bunları gerçekten kullanmalı mıyız? Bu yazıda d vitamini ve kilo kaybı sürecine göz atacağız.

Obezite; Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Sağlığı riske edecek şekilde aşırı yağ birikimi” olarak tanımlanmaktadır. Birçok metabolik olayda rol alan yağ doku sadece bir depo organı değil, 250’den fazla farklı peptid/proteini sekrete edebilen endokrin bir organdır.

D vitamini ise bir prohormondur, karaciğer ve böbreklerde aktif formuna dönüştürülür. Aktif formdaki d vitamini genetik düzenlemeye yardımcı olur. Genlere etki ederek vücutta bazı diğer minerallerin metabolizmalarını düzenleyerek bağışıklık, kas kasılmaları, sinir iletimi gibi birçok fizyolojik olayı yönlendirir.

D vitamini eksikliği ve yetersizliğinin ülkemizde de dünyada da yüksek oranlarda olduğu tespit edilmiştir. Eksikliksebepler, arasında; yeterince güneş ışığı maruz kalamama, kötü beslenme, emilimini engelleyen hastalıklar, çeşitli ilaçlar, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları sayılabilir. Ayrıca yüksek kilolu bireylerde sınırlı hareket, besin ögeleri açısından yetersiz beslenme, yağ dokusu sebebiyle biyoyararlanımın azalması, yüksek PTH gibi sebeplerle d vitamini seviyeleri daha düşük seyredebilmektedir.

D vitamini eksikliğinde osteomalazi gibi hastalıklar görülebilmekle beraber eksikliğinin diyabet, obezite, romatoid artrit, polikistik over sendromu ve kanser gibi hastalıkların da riskini arttırabileceği değerlendirilmektedir.

Yapılan bazı çalışmalarda D vitamini düzeyi düşük yetişkin bireylerde obezitenin daha sık ortaya çıktığı gösterilmiştir. Ayrıca yağ kütlesi yüksek olan bireylerde d vitamini takviyesi ile normalde baskılanan lipoliz (yağ yakımı) sürecinin tekrar aktive olmasını sağlayarak, özellikle kalsiyum ile birlikte yağ kütlesinin azalmasına yardımcı olduğu gösterilmiştir.

D vitamini seviyelerinizi bir kan tahlili ile ölçtürmek faydalı olabilir. Tabii ki d vitamini seviyelerinin mevsime göre değişebileceğini de unutmamak ve bu nedenle yılda birkaç kez kontrol etmek önemlidir.

Kaynaklar:

-Çimen, Mehmet Burak Yavuz, and Özlem Bölgen Çimen. "Obezite ve D vitamini." Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 9.2 (2016): 102-112.

-Deepu D, Hardigan P, Bray N, Penzell D. Savu C. The incidence of vitamin D deficiency in the obese: a retrospectivechartreview. J CommHospIntMed Pers 2015,5:26069.

-Kamycheva E, Joakimsen RM, Jorde R. Intakes of calcium and vitamin D predict body massindex in the population of northernNorway. J Nutr 2003;133(1):102- 106.