• 0(537) 486 47 51
  • dytseymatasin@gmail.com
  • Mustafa Kemal, Mahall Ankara, Dumlupınar Blv. No:274/2 C2 Blok, Kat:9, Daire:59, 06530 Çankaya/Ankara

Bromelain Nedir? Ne İşe Yarar? Ödem Attırıcı Ananas Kabuğu Çayı

Bromelain Nedir? Ne İşe Yarar? Ödem Attırıcı Ananas Kabuğu Çayı
30 Mar 21

Bromelain Nedir? Ne İşe Yarar? Ödem Attırıcı Ananas Kabuğu Çayı

Bromelain, ananasın sap veya meyve kısmından elde edilen bir proteolitik enzimdir. Ananasın sapında bulunan bromelain konsantrasyonu meyvesine göre daha yüksektir. Düşük toksisite, yüksek etkinlik, kolay bulunabilirlik ve kullanımının basit olması nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir. Tıbbın birçok alanında çok sayıda aktiviteye sahip önemli bir bileşendir. Peki, halk arasında özellikle ödem atımı için kullanılan bu gıda takviyesi ne işe yarar, kullanımı kimlere tavsiye edilir? Birlikte göz atalım.

 Bromelain; antiinflamatuar, antibakteriyel, antifungal ve antitrombotik ajanlar içerir. İltihabı ve şişlikleri azaltma etkisiyle dikkat çekse de bromelainin birçok farklı faydası görülebilir. Antiinflamatuar etkisinden dolayı yaralanma veya ameliyat sonrası şişlik ve ağrının azalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca vücutta ödemin atılmasına yardımcı olmaktadır, bu sebeple ödemli kişilerde kilo verme sürecini destekleyebilir.

Bu madde; osteoartrit, sinüzit ve ishal durumu varsa bu rahatsızlıkları hafifletmeye yardımcı olur. Bromelain ile oral tedavinin, en yaygın otoimmün hastalıklardan biri olan romatoid artrit hastalarında belirli analjezik ve antiinflamatuar etkiler ürettiğine dair kanıtlar vardır. Solunum yolu hastalıklarında (astım, bronşit gibi) semptomların azalmasına yardımcı olur. Serum fibrinolitik yeteneğini artırarak ve kan pıhtılaşmasında rol oynayan bir protein olan fibrinin sentezini inhibe ederek kan pıhtılaşmasını etkiler. Vücutta çeşitli maddelerin üretimini destekleyerek kardiyovasküler hastalıkların riskini azaltabilir ve kansere karşı korunmayı arttırabilir.

Bromelain almak istiyorsak ananasın kendisini tüketebilir, ananas kabuğu çayı yapabilir veya gıda takviyesi formunda alabilirsiniz. Kullanmadan önce bir uzmana danışmanızı tavsiye ederim.

Ananas kabuğu çayı:

-Ananas kabuğu

-Tarçın

              -Karanfil

              -Yeşilçay

          Ananasın kabukları güzelce yıkandıktan sonra bir tencerede tarçın ve karanfil ile kaynatalım, 2 poşet yeşil çayı da içerisine atıp demleyelim. Ilıdıktan sonra tek başına veya maden suyu ilave ederek tüketebilirsiniz.

Kaynaklar:

-        Bhattacharyya, Barun K. "Bromelain: an overview." (2008).

-        Hikisz, Pawel, and Joanna Bernasinska-Slomczewska. "Beneficial properties of bromelain." Nutrients 13.12 (2021): 4313.

-        Pavan, Rajendra, et al. "Properties and therapeutic application of bromelain: a review." Biotechnology research international 2012.1 (2012): 976203.