
Bromelain Nedir? Ne İşe Yarar? Ödem Attırıcı Ananas Kabuğu Çayı
Bromelain,
ananasın sap veya meyve kısmından elde edilen bir proteolitik enzimdir. Ananasın
sapında bulunan bromelain konsantrasyonu meyvesine göre daha yüksektir. Düşük
toksisite, yüksek etkinlik, kolay bulunabilirlik ve kullanımının basit olması
nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir. Tıbbın birçok alanında çok sayıda
aktiviteye sahip önemli bir bileşendir. Peki, halk arasında özellikle ödem
atımı için kullanılan bu gıda takviyesi ne işe yarar, kullanımı kimlere tavsiye
edilir? Birlikte göz atalım.
Bromelain; antiinflamatuar, antibakteriyel,
antifungal ve antitrombotik ajanlar içerir. İltihabı ve şişlikleri azaltma
etkisiyle dikkat çekse de bromelainin birçok farklı faydası görülebilir. Antiinflamatuar
etkisinden dolayı yaralanma veya ameliyat sonrası şişlik ve ağrının azalmasına
yardımcı olabilir. Ayrıca vücutta ödemin atılmasına yardımcı olmaktadır, bu
sebeple ödemli kişilerde kilo verme sürecini destekleyebilir.
Bu madde; osteoartrit,
sinüzit ve ishal durumu varsa bu rahatsızlıkları hafifletmeye yardımcı olur. Bromelain
ile oral tedavinin, en yaygın otoimmün hastalıklardan biri olan romatoid artrit
hastalarında belirli analjezik ve antiinflamatuar etkiler ürettiğine dair
kanıtlar vardır. Solunum yolu hastalıklarında (astım, bronşit gibi)
semptomların azalmasına yardımcı olur. Serum fibrinolitik yeteneğini artırarak
ve kan pıhtılaşmasında rol oynayan bir protein olan fibrinin sentezini inhibe
ederek kan pıhtılaşmasını etkiler. Vücutta çeşitli maddelerin üretimini
destekleyerek kardiyovasküler hastalıkların riskini azaltabilir ve kansere
karşı korunmayı arttırabilir.
Bromelain
almak istiyorsak ananasın kendisini tüketebilir, ananas kabuğu çayı yapabilir
veya gıda takviyesi formunda alabilirsiniz. Kullanmadan önce bir uzmana danışmanızı
tavsiye ederim.
Ananas kabuğu
çayı:
-Ananas kabuğu
-Tarçın
-Karanfil
-Yeşilçay
Ananasın
kabukları güzelce yıkandıktan sonra bir tencerede tarçın ve karanfil ile
kaynatalım, 2 poşet yeşil çayı da içerisine atıp demleyelim. Ilıdıktan sonra
tek başına veya maden suyu ilave ederek tüketebilirsiniz.
Kaynaklar:
- Bhattacharyya, Barun K. "Bromelain: an overview." (2008).
-
Hikisz, Pawel, and Joanna
Bernasinska-Slomczewska. "Beneficial properties of bromelain."
Nutrients 13.12 (2021): 4313.
-
Pavan, Rajendra, et al. "Properties and
therapeutic application of bromelain: a review." Biotechnology research
international 2012.1 (2012): 976203.