• 0(537) 486 47 51
  • dytseymatasin@gmail.com
  • Mustafa Kemal, Mahall Ankara, Dumlupınar Blv. No:274/2 C2 Blok, Kat:9, Daire:59, 06530 Çankaya/Ankara

Mevsim Geçişlerinde Bağışıklığı Yükseltme Tüyoları

Mevsim Geçişlerinde Bağışıklığı Yükseltme Tüyoları
30 Mar 21

Mevsim Geçişlerinde Bağışıklığı Yükseltme Tüyoları

Kış mevsimi kapıda… Her gün biraz daha değişen hava sıcaklıkları ile karşı karşıya kalınca yavaş yavaş soğuk algınlığı şikayetleri artmaya başladı. Kış boyu hasta olmamanın en kolay yolu aslında vücudumuzun kendi savunmasını yani bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak. Yeterli ve dengeli beslenme de vücudumuzda her fizyolojik durumda önemli olduğu gibi bağışıklık sistemimiz için de oldukça önemli.

               Yeterli enerji ve kilonuza göre gereken miktarda protein almak bağışıklık sistemi ve enfeksiyonlar ile mücadele için önemli rol oynar. İdeal kilo aralığında olmak, çok zayıf veya şişman olmamanız bağışıklık sisteminizi destekleyecektir.

               Vitamin ve mineralleri yeterli almak vücudumuzun birçok fonksiyonunun doğru işlemesini sağlayacağı gibi yine bağışıklık sistemimizin güçlenmesine de yardımcı olacaktır. Günlük beslenmemizde yeterli miktarda meyve ve sebzeye yer vermemiz gerekir. Yapılan çalışmalarda A, D, C, E, B6 vitaminleri ile çinko, selenyum, demir ve folik asit minerallerinin bağışıklık üzerine etkili olduğu görülmüştür.

               Bağırsaklar bağışıklık aktivitesi ve antimikrobiyal proteinlerin üretimi için önemli bir yerdir. Bu sebeple bağırsak sağlığımızı destekleyecek şekilde probiyotik ve prebiyotik alımı bağışıklık sistemini güçlendirecektir. Prebiyotik besin kaynaklarına lif içeriği zengin olan soğan, sarımsak, pırasa, kuşkonmaz, muz, tam tahıllar, sebze ve meyveler ve baklagiller örnek olarak verilebilir. Probiyotik besinler arasında ise kefir, probiyotik yoğurt, turşu ve kombucha çayı yer alır.

Bağışıklık sistemimizi desteklemesi için antiinflamatuar ve antioksidan etkisi olan şu besinlere beslenmemizde sıklıkla yer verebiliriz: bal, arı sütü, propolis, zerdeçal, yeşil çay, soğan, sarımsak, kivi, zencefil, rezene, kişniş, maydanoz, havuç, kereviz, süt, kefir.

Yediklerimiz kadar yemediklerimiz de bağışıklık sistemimiz üzerine etkilidir. İşlenmiş gıdalar, rafine şeker, yüksek kırmızı et tüketimi ve çeşitliliği sınırlı bir beslenme bağışıklık sistemini baskılayabilir.

               Beslenmeniz dışında alkol ve sigara kullanmamak, yeterli düzeyde fiziksel aktivite yapmak, 7-9 saat kadar düzenli uyumak, stresinizi yönetecek stratejiler uygulamak ve ellerinizi düzenli yıkamak bağışıklığınızın güçlenmesine katkıda bulunacaktır.

             

Kaynaklar:

-       - Balkan, İlker İnanç, Halil İbrahim Bulut, and Ali Emir Hamitoğlu. "Beslenme, bağışıklık ve enfeksiyonlar."

-       - https://nutritionsource.hsph.harvard.edu/nutrition-and-immunity/